dobry dentysta w Krakowie

Poziom wit D3 a zachorowalność na COVID-19

W wielu krajach Europy rośnie liczba zakażeń Covid-19. To, co w najbliższym czasie może zwiększyć liczbę zachorowań, to nałożenie się jesienią i zimą zachorowań na ten wirus oraz grypę sezonową. Komisarz Unii Europejskiej do spraw zdrowia ostrzega przed kolejną pandemią.

Naukowcy z Boston University School of Medicine na łamach czasopisma „PLOS ONE” opisali badanie, w którym zmierzyli poziom witaminy D3 we krwi 235 pacjentów hospitalizowanych z powodu infekcji koronawirusem COVID-19 w szpitalu w Teheranie. 74 procent z nich ciężko przechodziło chorobę COVID-19. 67,2 proc. badanych pacjentów miało wystarczającą ilość witaminy D3, czyli co najmniej 30 nanogramów na mililitr 25-hydroksywitaminy D3 (tę substancję mierzy się, aby sprawdzić stężenie witaminy D3 we krwi).

Jak się okazało, chorzy z wystarczającym poziomem witaminy we krwi znacznie rzadziej doświadczali ciężkiego przebiegu COVID-19, w tym także utraty przytomności i niedotlenienia. Rzadziej też umierali.

Analiza krwi wykazała również mniejsze stężenie białka C-reaktywnego, które świadczy o nasileniu stanów zapalnych. Jednocześnie u tych pacjentów wyższa była liczba limfocytów, które uczestniczą w zwalczaniu zakażenia.

Wśród chorych w wieku powyżej 40 lat wystarczający poziom witaminy D3 wiązał się z ryzykiem zgonu mniejszym o 51,5 procenta w porównaniu do osób w tym samym wieku, które witaminy tej miały we krwi za mało (mniej niż 30 ng/ml 25-hydroksywitaminy D).

„Bezpośredni dowód” na mniejsze ryzyko śmierci

Obserwujemy niepokojący wzrost zachorowań – ocenił w piątek ekspert Światowej Organizacji Zdrowia. To odpowiedź na notowane w europejskich krajach gwałtowne wzrosty liczby zachorowań na COVID-19.

– Mamy bezpośredni dowód, że zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy D3 może zredukować komplikacje, w tym burzę cytokinową (zbyt silną odpowiedź układu odpornościowego, podczas której zbyt szybko następuje uwolnienie zbyt dużej ilości białek do krwi) i obniżyć ryzyko śmierci spowodowanej COVID-19 – zaznaczył autor odkrycia dr Michael F. Holick.

Ponadto naukowiec opublikował niedawno pracę, według której odpowiednia ilość witaminy D obniża ryzyko samego zakażenia SARS-CoV-2 o 54 proc. Co więcej, zdaniem badacza, witamina chroni przed poważnymi konsekwencjami nie tylko w przypadku infekcji tym wirusem, ale też innymi, które powodują choroby górnych dróg oddechowych, w tym grypę.

– Istnieje poważna obawa, że połączenie grypy i zakażenia koronawirusem może znacząco zwiększyć liczbę hospitalizowanych pacjentów i liczbę zgonów ze względu na powikłania towarzyszące tym dwóm rodzajom infekcji – zwrócił uwagę dr Holick. Tymczasem najnowsze badanie – według naukowca – wskazuje na prostą i skuteczną strategię poprawy zdolności do zwalczania SARS-CoV-2 i ograniczania poważnych skutków wywoływanej przez niego choroby. – Zwłaszcza zimą niedobory witaminy D3 są powszechne u dzieci i dorosłych, zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i na świecie. Dlatego roztropne będzie zalecenie każdemu przyjmowanie suplementów z witaminą D3. Pomoże to obniżyć ryzyko zakażenia oraz wywołanych COVID-19 komplikacji – twierdzi dr Holick.

 

Zadzwoń do nas
Przewiń do góry